Jakiego rodzaju patelni mogę używać na mojej płycie grzejnej?
Najpierw ustal, jaki rodzaj naczynia będzie odpowiedni dla Twojej płyty lub kuchenki, czytając poniższy krótki przewodnik. Wielu producentów umieszcza symbole na dnie swoich naczyń, aby wskazać kompatybilną płytę grzejną lub źródło ciepła. W razie wątpliwości zapytaj sprzedawcę lub sprawdź online specyfikację produktu.
Ceramiczna
Na płycie ceramicznej można używać dowolnych patelni z wyjątkiem miedzi, stali nierdzewnej z odsłoniętą miedzianą podstawą i szkła. Upewnij się, że patelnia ma gładką, płaską podstawę, aby zapewnić najlepszy kontakt z pierścieniem płyty. Można używać tradycyjnych patelni żeliwnych, ale należy uważać, aby nie ciągnąć ich po płycie, ponieważ mogą spowodować uszkodzenie.
Elektryczna
Płyty elektryczne są kompatybilne z każdym rodzajem patelni z wyjątkiem miedzi.
Gazowa
Możesz użyć dowolnej patelni na płycie gazowej. Wybierz lekką patelnię — z cieńszym dnem nie zatrzymują ciepła tak dobrze, jak patelnie z grubszym, co oznacza, że łatwiej jest szybko przejść z szybkiego smażenia na to na wolnym ogniu. Wyreguluj płomień, aby nie wystawał poza podstawę naczynia, co może spowodować uszkodzenie uchwytu i spaliny.
Halogenowa
Na płycie halogenowej można używać dowolnych patelń z wyjątkiem tych z odsłoniętą miedzią lub odblaskowymi podstawami. Wybierz zestaw z matowymi lub ciemnymi podstawami – jeśli będą zbyt jasne i błyszczące, ogranicznik termiczny może się wyciąć, aby zapobiec przegrzewaniu się szkła.
Indukcja
Płyty indukcyjne są coraz bardziej popularne, ale nie są kompatybilne ze wszystkimi patelniami. Jeśli używasz niewłaściwej patelni albo się nie nagrzeje, albo zacznie migać kontrolka. Jedyne odpowiednie patelnie to te z podstawą magnetyczną, takie jak żeliwo lub stal nierdzewna. Te z czystego aluminium lub miedzi będą działać tylko wtedy, gdy podstawa jest połączona z metalem magnetycznym.
Kuchenki typu „Range”
Skontaktuj się z producentem. Zwykle najlepsze są patelnie z grubym dnem, takie jak te wykonane z żeliwa.
Uszczelniona płyta
Wybierz, co chcesz, z wyjątkiem patelni wykonanych z miedzi.
Podsumowanie
Często w trakcie zakupu patelni kompletnie zapomina się, że nie każde naczynie będzie z miejsca kompatybilne z posiadaną płytą grzewczą. Bagatelizowanie tego może doprowadzić do nieprawidłowego użytkowania sprzętu kuchennego, a w konsekwencji do jego uszkodzenia. Lepiej jest zawczasu dowiedzieć się więcej na ten temat i przeanalizować poszczególne materiały, z których wyprodukowano poszczególne patelnie. Tylko wtedy można być pewnym, że smażone przez nas dania w pełni uwolnią swój potencjał!
Brak komentarzy