reklama
reklama

Na talerzu Agnes. Dzisiaj przepisy na...

GOTUJ Z..., Wiadomości, 19.12.2015 10:00, (red)
Zapraszamy na kolejny odcinek naszego programu kulinarnego "Na talerzu Agnes". Co dziś?
Na talerzu Agnes. Dzisiaj przepisy na...

W każdą sobotę o godz. 10:00 zapraszamy na spotkanie z Agnes, uśmiechniętą blondynką, której największą pasją jest gotowanie i pieczenie. Agnes będzie dzielić się z Wami ciekawymi przepisami kulinarnymi.

 

Zobaczcie co dziś przygotowała i jak to się robi.

 

 

BARSZCZ CZERWONY Z DOMOWEGO ZAKWASU Z KAPUŚNIACZKAMI

Zakwas barszczu czerwonego:

1 kg buraków

1 litr przegotowanej ostudzonej wody

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

1 kromka razowego chleba

 


Buraki obieramy, kroimy w grubsze półplasterki, przekładamy do słoika. Dodajemy czosnek, cukier, sól, liście laurowe, ziela angielskie, a na górze kładziemy kromkę razowego chleba. Zalewamy wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy na 6 dni. Na bieżąco zbieramy tworzące się szumowiny. Po 6 dniach przelewamy zakwas przez gazę, rozlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.

Gotujemy wywar z kostki rosołowej, dodajemy zakwas i kilka pokrojonych na plasterki ząbków czosnku.

 

Kapuśniaczki – ok. 25 sztuk


Zaczyn:

20 g drożdży

Szczypta cukru

Szczypta soli

1 łyżka ciepłego mleka

1 łyżeczka mąki


Ciasto:

1 kg mąki

½ l ciepłego mleka

40 g roztopionego masła

2 żółtka

Farsz:

1 kg kapusty kwaszonej

1 łyżka masła

1 cebula

Łyżeczka soli

Łyżeczka pieprzu

Maggi do smaku


Mieszamy składniki zaczynu, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy je do miski z mąką, dodajemy żółtka, mleko, cukier, roztopione masło (ale nie gorące) i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Kapustę wrzucamy do gotującej wody z solą i gotujemy 15-20 minut od zagotowania. Odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojoną kapustę i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy i tniemy na prostokąty 10x15 cm. Nakładamy farsz z kapusty i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut (aż się zrumienią).


Przepis ze strony www.ewawachowicz.pl

 

reklama
News will be here

Zobacz także

Napisz komentarz

Redakcja mamNewsa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy Internautów. Prosimy o kulturalną dyskusję i przestrzeganie regulaminu portalu. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu. Wszelkie problemy z funkcjonowaniem portalu, usterki, uwagi, zgłoszenia błędów prosimy kierować na: [email protected]

Musisz być zalogowany, aby dodawać komentarze.

kalafior, 20.12.2015 21:01

Tak wszystko o.k ,Agnes sympatyczna ale ten rosołek z vegety i kostki?Brak słów.

zoch, 20.12.2015 18:08

Ja gotuję od początku z tych odcinków i przepisów i jest rzeczywiście PYSZNIE. Tanio i pysznie!!!! Polecam!

statystyk, 20.12.2015 17:34

tragedia podzielam zdanie poprzedników ZBRODNIA z kostką rosołową przy naturalnym zakwasie to mało powiedziane dodam taka kopiasta łyżeczka soli do kiszonej kapusty !!?? FUJ BIAŁA ŚMIERĆ ( kostka rosołowa -SÓD, przyprawa sypka typu Vegeta -SÓD, przyprawa płynna typu maggi -SÓD) . AGNES NIE ZABIJAJ NAS . a co do reakcji "banana" mina po spożyciu mówi wszystko . potem przesadził no ale słoma w butach do czegoś zobowiązuje ;) . .

ricsson, 20.12.2015 02:11

Nie chciałbym się czepiać, ale ten rosołek to porażka. Robić super zdrowy, własnej roboty zakwas by spieprzyć go chemią z kostki i Vegety? Wystarczy zrobić sobie mocny wywar z jarzyn, doprawić i już.

ktosik78, 20.12.2015 00:12

jeszcze raz posłuchałem jego komentarza i powiem tylko ,że brak słów

infocar, 19.12.2015 23:31

"Haters make you famous".

wykret, 19.12.2015 23:02

Komentarz usunięty przez autora.

ktosik78, 19.12.2015 22:51

Już dawno pisałem, że prowadzący jest kiepski. Totalny brak klasy. Taki wy...any w kosmos jak sam o sobie pewnie by powiedział.

szpp, 19.12.2015 21:20

te kapuśniaczki są świetne -dziś po południu to robiła żona.polecam!

wykret, 19.12.2015 20:58

Komentarz usunięty przez autora.

tipacz, 19.12.2015 19:01

Komentarz Dawida iście świąteczny....

igor7, 19.12.2015 18:49

żałosny typ...wyglądem i zachowaniem przypomina pajaca z Wadowic...

Bosman360, 19.12.2015 12:23

Myśli że jest fajny bo sobie przyklnął , jak cała ta strona ;]

bobbiepool, 19.12.2015 12:13

Z przepisu chętnie skorzystam i wypróbuję na święta. Zgadzam się z Kalafiorem - dlatego troszkę zmodyfikuję przepis. Materiał bardzo fajny, miło się ogląda. Komentarz Pana Redaktora na końcu - totalnie nie profesjonalny. Na tego typu portalu - taka wypowiedź nie powinna mieć miejsca. Zburzyło mi to odbiór całego odcinka.

kalafior, 19.12.2015 11:58

Wszystko super ale zbrodnią jest gotowanie rosołku z kostki rosołowej i vegety a zwłaszcza na wigilię.