Dziś przepis na pizzę. Zobaczcie.
PIZZA NA BROKUŁOWYM SPODZIE
Ciasto:
Brokuł – 50 dag
2 jajka
8 łyżek mąki
3 łyżki otrębów pszennych
½ kulki mozarelli
Sól
Pieprz
Sos:
Pomidory w puszce krojone w kostkę
Cebula
Czosnek
Sól
Bazylia
Oregano
20 dag pieczarek
Szynka parmeńska lub salami
Mozarella
Kawałek żółtego sera
Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy. Blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, jajka, otręby, startą mozzarellę na grubych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem.
Na blasze układamy papier do pieczenie, skrapiamy go olejem, rozkładamy placek. Podpiekamy 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dolewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy chwilę. Na placek wykładamy sos pomidorowy, na to podpieczone pieczarki, szynkę parmeńską lub salami. Na górę ścieramy mozzarellę i ser żółty, pieczemy 10-15 minut.
Zapraszamy również na facebookowy profil Na Talerzu Agnes
Brak komentarzy