Dziś "MamNewsowy zestaw obiadowy".
Sponsorem programu jest Sklep Wojciecha Ryłko w Targanicach oraz
MAMNEWSOWY ZESTAW OBIADOWY
Kotlet panierowany nadziewany ziołowym masłem
4 piersi z kurczaka
1/4 kostki masła
1 ząbek czosnku
½ łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżki posiekanego szczypiorku
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Do obtaczania:
Mąka
Bułka tarta
Jajko
W miseczce mieszamy masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki.
Piersi z kurczaka wkładamy do woreczka foliowego lub przykrywamy przezroczystą folią i rozbijamy na cienkie kotlety. Piersi solimy i pieprzymy, na każdej układamy wałeczek z masłem i zawijamy roladki, dokładnie podwijając końce. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy roladki.
Mąkę, jajko i bułkę tartą rozkładamy na oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtaczamy w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce tartej.
Głęboki olej rozgrzewamy do temperatury 180-190 stopni i smażymy roladki przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Kotlet nadziewany pieczarkami gotowany na wodzie
4 filety z kurczaka
25 dag pieczarek
1/8 kostki masła
Cebula
Sól
Pieprz
Tarty żółty ser
Pieczarki kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli. Dorzucamy pieczarki – solimy, pieprzymy. Gdy pieczarki są już podsmażone, mieszamy z żółtym serem, startym na grubych oczkach i mieszamy.
Piersi kurczaka przykrywamy przezroczystą folią i tłuczemy na cienkie kotlety. Na kotlety nakładamy farsz i zawijamy roladki, dokładnie podwijając końce. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy roladki. Każdą roladkę zawijamy w folię aluminiową.
W garnku gotujemy wodę i wrzucamy nasze roladki w folii. Gotujemy 20 minut.
Ziemniaki zapiekane z serem
4 większe ziemniaki ugotowane w mundurkach
Sól
Pieprz
Tarty żółty ser
Z ziemniaków wydrążamy łyżką część środka, który napełniamy tartym żółtym serem. Lekko pieprzymy i solimy. Zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach (do rozpuszczenia sera).
Talarki ziemniaczane
4 większe ziemniaki ugotowane w mundurkach
Olej
Szczypiorek
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Ziemniaki kroimy na plasterki. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy posiekaną zieleniną wymieszaną z solą i pieprzem.
Surówka z gotowanej białej kapusty
Pół główki białej kapusty (ok. 1 kg)
1 łyżka kminku
1 łyżka soli
1 cebula
Szczypta cukru
Majonez
Sok z cytryny
Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy (powinna być półtwarda) razem z solą i kminkiem. Studzimy. Cebulę drobno kroimy i mieszamy z kapustą, doprawiając do smaku cukrem, majonezem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy