Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Andrychów po raz kolejny pokazały, że potrafią zorganizować imprezę ponad politycznymi podziałami. Na 15. już edycję przeglądu potraw wielkanocnych przybyło kilkuset gości. Byli nawet politycy różnych partii, którzy w codziennej dyskusji raczej za sobą nie przepadają.
Tym razem ta cykliczna impreza odbyła się w Hotelu&Spa Kocierz. Jej celem jest kultywowanie lokalnych tradycji, promocja i prezentacja specjałów lokalnej kuchni czy wreszcie promocja ludowego rękodzieła. To wszystko w jednym miejscu.
Zobaczcie zdjęcia.
Podczas imprezy jurorzy wybierali także najlepiej przygotowany „Stół Wielkanocnego”. Oczywiście, oceniano to co na stole, a więc pyszne potrawy.
Grand Prix tegorocznego przeglądu zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Sułkowic Bolęciny. Pierwsze miejsca zajęły stoły przygotowane przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Andrychowa, Frydrychowic, Roczyn i Sułkowic Łęgu. Drugie miejsce zajęły gospodynie z Głębowic, Mucharza, Rzyk i Targanic, a trzecią nagrodę: Brzezinka, Gierałtowiczki, Inwałd, Nidek, Świnna Poręba, Targanice Dolne, Węglówka, Wieprz i Zagórnik.
W konkursie na najpiękniejszą palmę wielkanocną wygrała palma przygotowana przez gospodynie z Inwałdu, a dwa kolejne miejsca przyznano Zagórnikowi (drugie miejsce), Gierałtowiczkom i Brzezince Dolnej (trzecie miejsca).
Najpiękniejsze koszyczki świąteczne przygotowały koła: z Brzezinki, Inwałdu i Zagórnika oraz z Węgłowki i Sułkowic Łęgu.
Natomiast w katagori stroików wielkanocnych jurorzy najwyżej ocenili koła z Roczyn, Nidku i Andrychowa.
W konkursie nalewek zwyciężyła „Aronia z nutką wiśni” przygotowana przez KGW z Węglówki. Drugie miejsce jurorzy przyznali KGW z Wieprza za "Wiśniówkę", a trzecie - gospodyniom z Zagórnika za nalewkę nazwaną „Wspomnienie lata”.
Brak komentarzy