Małopolski Festiwal Smaku jest najstarszą w Polsce imprezą promującą unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu, jego produkty regionalne, tradycyjne, lokalne oraz ekologiczne.
Główną atrakcją są małopolskie tradycyjne specjały - aż 58 różnych produktów i potraw, w tym m.in. kiełbasy piaszczańska z kija, karczek faszerowany kurkami, staropolski krupnik, tradycyjne lody maślankowe, hałuski owsiane, tort babci Eleonory, ekologiczny kapłon galicyjski...
Wcześniej w małopolskich miastach odbyły się półfinały, a w miniony weekend w Krakowie zorganizowany został wielki finał festiwalu.
Nagrody odebrali twórcy najlepszych potraw. Grand Prix otrzymał Antoni Piskorek z piekarni z Nowej Wsi za pyszny „Żurek od Piskorka”.
W poszczególnych kategoriach nagrodzono także „Staropolski krupnik”, przygotowany przez gospodynie z Roczyn k. Andrychowa oraz masło ze Spółdzielni Mleczarskiej z Wieprza.
Nagrodzone produkty z naszego regionu
Grand Prix: Antoni Piskorek z Nowej Wsi za „Żurek od Piskorka”
Plebiscyt
3. SMAKOŁYKI Z LEGENDĄ: Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza - "Masło ekstra"
4. JAK U MAMY: Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa "Staropolski krupnik"
Konkurs
Wyróżnienie:
1. Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza "Masło ekstra"
foto: malopolskie.pl
ogi33, 26.08.2013 16:08
gratuluję i poproszę przepis na krupnik :)